Rólunk 2018-07-26T12:47:00+00:00

CÉGTÖRTÉNET

Hőgyészi Agrokémiai Kft.

1990. január 1-jén alakult és kezdte meg működését a Hőgyészi Agrokémia Kft. A társaság kezdetben mezőgazdasági szolgáltatást (műtrágya szórás, helikopteres növényvédelem) végezett. Jelentős volt a műtrágya bértárolás volumene. Majd fokozatosan kezdte el kereskedelmi tevékenységét. 1991-ben a műtrágya 1993-ban a növényvédő szer, 1995-ben a vetőmag kereskedelmet. 1996. óta integrációt és terménykereskedelmet is végez.

Folyamatosan volt a fejlesztés a beruházás. 1991-ben egy új felsőpályás betárolási rendszerrel működő műtrágya tárház, 1998-ban a növényvédő szer raktárhoz új szárny épült.  Egymás követték a  gépi beruházások: anyagmozgatási technológia, rakodógépek, műtrágyazsákoló berendezés.  Két kamionos szerelvény és  két kisteherautó vásárlásával létrehoztuk szállítási kapacitásunkat. 2004-ben jelentős iroda átalakításra került sor. Az alapterületet emeletráépítéssel kétszeresre növeltük.

Kiváló Teljesítmény

Évi 100.000 to műtrágya, 100.000 zsák vetőmag,
9 mrd Ft értékű növ.szer  és 100.000 to termény forgalom

Széleskörű termékpaletta

Növényvédő szerek, műtrágyák és vetőmagok széleskörű kínálata várja kedves Partnereinket, keresse Üzletkötőinket!

Premium Minőség

ISO 9001, ISCC, BÜHG tanúsítványok

Dinamikusan fejlődő cégcsoport

2017-es összesített árbevételünk 42 mrd Ft.

 • A növekedésnek megfelelően kialakult a vállalat vezetői menedzsmentje, nőtt az adminisztratív dolgozók létszáma.
 • Menet közben szabadtéri műtrágya tároló kapacitások kerültek kialakítása. Létrejött a vezetők által használt személygépkocsik vállalati flottája.
 • 2009-ben új integrált vállalatirányítási rendszer került bevezetésre, az informatikai fejlesztések folyamatosak.
 • 2014-ben 100 MFt-os beruházási összeggel elkészült az új növényvédő szer raktárunk, amely a legszigorúbb katasztrófavédelmi  előírásoknak is megfelel. Ezzel duplájára növeltük a tároló kapacitásunkat.

Az előzményekhez tartozik az őstörténet:

Az objektumok létesítése – első agrokémiai  centrumként az országban, NDK-s mintára – 1973-ban történt, 6000 to-s műtrágyatárház, növényvédő szer raktár, műhely, iroda készült ekkor. A mai nevével Kft-ként alakították meg akkor a környező szocialista nagyüzemi állami gazdaságok, termelőszövetkezetek. Majd két év után a Hőgyészi Állami Gazdaság gesztorságával működő egyszerű társasággá alakult át. Így működött 15 éven át a rendszerváltásig, amikor is a Gazdasági Társaság szabályai szerint meg kellett szűnnie. Ez jogutódlás nélkül történt.

Piaci helyzet

Az agrárdisztribúció, az input anyagok kereskedelme a magyar agrárium növénytermesztési vertikumának legkockázatosabb terepe.

A kereskedők száma összesen mintegy félszáz. Ebből a meghatározó regionális vagy országos piaci pozícióval bíró alig 15-20. Az alacsony jövedelmezőség (1,5 % körüli árbevétel arányos nyereség) csak az igazán jól működő, költséghatékony, kockázatokat jól kezelni és viselni képes szereplők számára (mint a Hőgyészi Agrokémiai Kft.) teszi lehetővé a versenyben maradást.

2014-től új helyzet állt elő az agrárdisztribúcióban. Addig szinte kivétel nélkül minden vállalat külső forrásból (banki hitel, szállítói áruhitel) biztosította a működést. Azóta megjelent négy komoly tulajdonosi tőkeerő háttérrel bíró szereplő. Erre a váratlan és új kihívásra sikeres választ adott a Hőgyészi Agrokémiai Kft. Az elmúlt két évben 15 %-kal növeltük árbevételünket.

Ami még ennél is lényegesebb az a szilárd tőke pozíció, ami  Hőgyészi Agrokémiai Kft-jét és a vállalatcsoportot jellemzi. Alig van 15 vállalat az országban, akinek a saját tőke állománya meghaladja a 2 Mrd Ft-ot. Mi, ennek a  csoportnak az  élbolyában vagyunk.

Tehát a négy nagyot követően a Hőgyészi Agrokémiai Kft. ott van közvetlenül a legerősebb agrárdisztribútorok sorában.

Ennek pedig az üzenete a  partnereink számára, hogy biztosan számíthatnak ránk közép és hosszú távon is.  Érdemesek vagyunk a bizalmukra.

Ráadásul a  gyorsan változó, nehezen tervezhető világunkban  a stabilitás az egyik legnagyobb érték.

Jövőkép

Jövőképünk kialakítását a gyorsan változó világhoz a mindig átalakuló feltételrendszerhez való rugalmas alkalmazkodás szabja meg.

 • Talán a legfontosabb eleme a működésünk közegének változásából adódik. A magántulajdonon alapuló birtokszerkezet, a változó birtokméret, az ebből adódó üzemszervezés, az új technológiai rendszerek kiszolgálása.
 • A szaktanácsadási tevékenységünk erősítése. (naprakész, online tájékoztatás)
 • A működés feltételrendszerének az egyre szigorúbb hatósági előírásoknak való megfeleltetése, fejlesztése.
 • Fontos elem a valós termékpályák létrehozása. Fontos elem a valós termékpályák létrehozása. Sikereket értünk el már szója és HO napraforgó vonatkozásában, további lehetőségek felkutatása, megvalósítása ( repce, gabonafélék, kukorica). További lehetőségek felkutatása, megvalósítása (szója, repce, gabonafélék, kukorica).
 • Input kereskedelmünk versenyképességének fokozása érdekében legkedvezőbb beszerzési források megtalálása a minőség és a szakmaiság megtartása mellett. Márka kereskedői rendszerek létrehozásában való szerepvállalás. Ezzel az adott termékkörre vonatkozóan piaci pozíciónkat javíthatjuk. E tárgykörben a speciális termékkel, speciális szolgáltatással való piacra lépés további előnyökkel járhat. Az Egyesült Hatok Kft. belső és külső érdekérvényesítésének erősítése sokat segíthet ezen célok elérésében.
 • Regionális pozíciónk további erősítése. Stratégiai raktárbázisok, telephelyek kialakítása bővítése.
 • Munkaszervezet folyamatos fejlesztése, bővítése, képzése.
 • Akvizíciós tevékenységünk folytatásával, a tevékenységi kör esetleges bővítésével a több lábon állás erősítése.
 • A fő tulajdonos családjának öt tagja dolgozik a cégcsoportban: közülük hárman fiatalok a második generáció tagjai. Az ő aktivitásuk, hozzáadott értékük a jövő záloga kell legyen. Jelenlétükkel, teljesítményükkel erősítik a vállalatok működését, stabilizálják azokat.

A Hőgyészi Agrokémiai Kft-nek van jövőképe. A működés stratégiai alapjainak változatlanul hagyásával, a legfontosabb értékeink megőrzésével, az üzleti filozófiánk, a cégkultúránk érvényre juttatásával, a kölcsönös előnyöket biztosító, tisztességes piaci munkánkkal kívánjuk elérni kapcsolati tőkénk, partnerkapcsolataink, a bizalom további erősödését. Víziónk valóra váltásával a jövőben is ott kívánunk lenni a mezőgazdasági termelőket kiszolgáló meghatározó agrárdisztribútorok soraiban.

KÉRDÉSE VAN? HÍVJON MINKET!

Felkeltettük érdeklődését? Forduljon hozzánk bizalommal!

+36 74 488 343 | hak@ak-hogyesz.hu

TOVÁBB